Garlic Shaklee untuk Selsema

Bismillah.

Hai semua, apa khabar ? sihat tak ? hehe. Sekarang ni musim selsema lah, fiqa ni dah berapa banyak tisu guna tah lah sebab nak buang bende 'cair' dalam hidung ni hehe.

Hari sabtu hari tu, fiqa balik kmpung, ada kenduri kahwin. Keadaan fiqa masih di tahap yg stabil, wlaupun dah stat berair hidung ni. Daann, ada satu masalah skit. Fiqa TAK BAWAAAKKK SHAKLEEEE. Wuuuu, aduhai, macam mana boleh lupa sihh *sobsob*. Tu lah, kelam kabut sangat. Hmmm.

Tapi, yang agak menarik, waktu kat rumah sedara fiqa, fiqa nampak shaklee. Haha. Dia makan ostematrix, pastu ada guna herbal blend. Ye laa, dye kan tengah berpantang, hehe.

Sepanjang hari fiqa kat knduri, mmg cover skit lah. Malu lah sebab time tu hidung tengah agak kritikal hahaha. Fiqa pun tak minum minumn sjuk sangat ( minum skit skit je, sebab time tu cuaca panas, tak best takde air sejuk ) hiks.

Dipendekkan cerita, hari ahad tu, fiqa pun balik rumah. Dah ada kat rumah, apa lagi. Tak cover dah. Haa, kemain lagi hembus sana, hembus sini. Adik fiqa yg bongsu tu mmg geli habis lah hahaha.

Lepas dah hbis hembus apa apa yang patut, fiqa trus bukak drawer sebab nak ambik 'ubat' fiqa. Then, tetiba baru teringat, Alamakk, vitamin C Shaklee dah habis. Cehhh, lemah semangat terus. Dah lah esok hari isnin, fiqa nak kene mngajar kat sekolah. Huwaaaaa, rasa nak nangis. Klu boleh, tak nak lah slsema depan budak budak sekolah tu. Hmm. Tiba tiba, fiqa terpandang garlic shaklee.


Fiqa tahu bawang putih boleh bertindak sebagai antibiotik semulajadi. Sebab tu lah kalau perasan, mak mak kita letak bawang putih dalam masakan, sedap pun sedap. hehe.

Setahu fiqa, kita makan garlic ni untuk antibodi kuat, supaya tak mudah jangkit selsema. Tapi, kalau dh memang selsema ni, boleh ke ha ? Hmm, tapi tkpe fiqa try jugak hehe. Hasilnya, alhamdulillah. Esok tu, bangun tido, dah boleh bernafas dengan baik. Tapi untuk hari tu, still lagi lah guna tisu nak buang 'cecair' tu, tapi dah tak banyak guna tisu. Semakin hari, selsema semakin kurang. Sekarang, stelah beberapa hari, fiqa dah tak guna tisu dah, haha. Siap makan aiskrim lagi petang tadi. hehe.

Jadi, kesimpulan yg fiqa dapat buat kat sini, wlaupun dah stat selsema, antibiotik fiqa brtambah kuat sikit stelah mengamalkan garlic, so slsema pun dah semakin kurang. Alhamdulillah, syukur kepada Allah. Terima kasih Allah :D

Ohh ye, tadi fiqa cakap pasal vitamin C kan. Sebabnya, sbelum ni, kalau slsema mmg fiqa amalkan vitamin C. Nanti fiqa crita pasal tu eh. K thnx korang sebab sudi baca ;)


0105734036

Whatsapp / Message / Telegram