Pemahaman yang Salah Tentang Detoks

>>> Sebelum ini : SINI


DETOX ?

Sebut je pasal detoks, apa yang ada dalam fikiran korang ? Bersihkan usus ? Buang toksin ? Kurus ? Lagiii ?



Haa, tu semua antara perkara yg orang akan ingat kalau cakap pasal detoks.

“ Kenapa hang nak detoks ? Hang kan dah kurus ”

“ Hang banyak toksin ke weh sampai nak detoks ? ”

“ Weh, usus hang kotor sangat ke ? ”

Hehe, tu antara pertanyaan yg popular lah kalau kita sebut pasal detoks.

==========

Then, kalau ada kawan sebut dia tengah buat detoks, dalam bayangan korang, macam mana cara dia berdetoks ?

Minum jus detox ?
Minum teh detox ?
Minum air lemon ?
Pakai patch detox ?
Rendam kaki dalam air garam ?


Nilah antara cara-cara detoks yg orang akan bayangkan, termasuklah fiqa waktu dolu dolu haha >_<

==========

Okay, kalau semua yg fiqa cakap tadi adalah pengetahuan korang tentang detoks, ye, apa yg korang fikir tu BETUL. Tapi, itu BUKAN PEMAHAMAN yang SEBENAR tentang detoks.

Sebenarnya, detoks dia tak hanya melibatkan usus je, tapi dia juga melibatkan SELURUH tubuh badan kita.

Cuba korang bayangkan, korang nak BERSIHKAN RUMAH, tapi korang cuma bersihkan ruang tamu je. Ruang ruang lain macam bilik, tandas, stor, dapur, smua ruang tu pun bersampah, berulat, tapi korang cuma bersihkan ruang tamu je.

Apa yang korang akan dapat ?

PERTAMA, seluruh rumah korang akan sentiasa segar, bersih dan wangi.

KEDUA, cuma ruang tamu je bersih, tempat lain akan semakin berulat dan kotor, lama lama, ulat tu semakin membiak dan bergerak sampai ke ruang tamu korang, sampaikan korang bersihkan ruang tamu tu macam mana pun, ulat tu akan datang balik, dan bau yang busuk kat kawasan kawasan lain tu pulak akan tersebar, menyebabkan ruang tamu korang jadi busuk, maknanya SELURUH rumah akhirnya akan menjadi BUSUK.

Jadi, yg mana korang akan dapat ?

Kesudahannya, korang akan still bersihkan ruang tamu je ke, atau korang akan mmbuat keputusan untuk BERSIHKAN SELURUH rumah ?

==========

Haa, mcm tu jugak lah dengan konsep detox ni. Sebenarnya, toksin bukan saje akan berkumpul kat usus kita ni je, tapi toksin akan ada pada seluruh tubuh badan kita, termasuk otak.

Persoalannya, cukup ke buang toksin dengan bersihkan usus je, tapi kat tempat lain, penuh juga dengan toksin ?

Orang yang buat detox untuk bersihkan usus je, nanti dia akan menghadapi masalah yang bertambah teruk, sebab dia TAK SELESAIKAN isu MASALAH dia yang SEBENAR.


Jadi, macam mana ? Nak tahu konsep detox yang sebenar ?
Nak tahu cara sebenar untuk DETOX tubuh badan kita ?

Tunggu entry akan datang. 

Entry DETOKS akan disambung dengan lebih mendalam

Sila FOLLOW untuk mendapat UPDATE TERKINI dengan segera

0105734036

Whatsapp | Message | Telegram